Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


refractometer

Refractometer

In plaats van een hydrometer kun je ook een refractometer gebruiken voor het bepalen van het SG. Dat is een optisch instrument. Het grote voordeel van het gebruik van een dergelijke meter is dat je maar heel weinig vloeistof nodig hebt voor een meting. In principe is één druppel al voldoende.

De werking van een refractometer is gebaseerd op de brekingsindex van water en daarin opgeloste suikers. Refractometers hebben verschillende schalen waarop het resultaat van een meting kan worden afgelezen. Sommige meters zijn voorzien van een SG-schaal. Dat lijkt handig, maar omdat er na de vergisting ook alcohol gevormd wordt, geeft het veel verwarring. Alcohol heeft namelijk een andere brekingsindex dan water. Je hebt daarom altijd een rekentool nodig als je met een refractometer het alcoholgehalte van je bier wilt bepalen. Anders gezegd: nadat er alcohol gevormd is heb je niets aan de SG-schaal van een refractometer.

This website uses cookies for visitor traffic analysis. By using the website, you agree with storing the cookies on your computer.More information
refractometer.txt · Laatst gewijzigd: 2020/06/04 23:02 (Externe bewerking)